Poradenská společnost RSM navýšila svůj obrat o 37 % a překonala půl miliardy. Řídící partnerka Monika Marečková míří do evropského leadership týmu

Mzdové poradenství, účetnictví a daně i kyberbezpečnost – disciplíny, se kterými potřebovaly české podniky v loňském roce nejčastěji pomoci. A dokonce i středně velké firmy se o poradenské služby zajímaly častěji než dříve. Potvrzuje to tuzemská kancelář poradenské společnosti RSM, jejíž obrat v roce 2023 vzrostl o rekordních 37 %. Na druhé straně upozorňuje, že transakční poradenství a trh fúzí a akvizic se vloni v Česku setkal s vážným propadem a stejně tomu má být alespoň do poloviny letošního roku.

Za obratem ve výši 544 milionů korun a jeho 37% růstem oproti předchozímu roku stál především zájem o outsourcing účetnictví a payroll služby, tedy výpočet a zpracování mezd. K další akceleraci růstu má v letošním roce přispět téměř dva a půl tisíce nových klientů, které si firma připsala po listopadové akvizici klatovské Alfa Software – tuzemského tvůrce mzdových a docházkových softwarů. Ty využívají stovky středně velkých firem, nemocnic a například i škol.

„Za tuzemský trh často mluví jen ti největší hráči, v RSM ale pomáháme uskutečnit důležité kroky i středně velkým firmám a neměli bychom zapomínat, že to právě ony jsou tahounem českého hospodářského růstu. V loňském roce dokázaly na výzvy spojené se situací trhu i změnami legislativy velmi pružně reagovat a věřím, že naše výsledky teď hovoří i za tu úspěšnou část z nich,“ uvádí Monika Marečková, řídící partnerka poradenské společnosti RSM pro český a slovenský trh. Současně upozorňuje, že podnikatelé se v loňském roce vrátili ke starému normálu a jejich hlavním úkolem teď bude, aby doháněli růst mezd nejen cenami, ale také produktivitou, rostoucí digitalizací a automatizací.

Mzdy rostou, trh fúzí akvizic se zastavil, poptávka prošla výraznou proměnou

Vedle nejčastěji poptávaných payroll služeb včetně poptávky mzdových software, se firmy na RSM obracely také v oblasti účetnictví, daní, nových technologií a IT bezpečnosti. Tyto disciplíny se na výnosech společnosti podílely shodně 10 procenty. K zájmu podle vedení společnosti významně přispěly legislativní změny, které přinesl konsolidační balíček. Častěji než jindy se proto podnikatelé rozhodli neriskovat a obrátili se na specializované poradce. Podobně významnou roli ale sehrál také napjatý trh práce nebo skutečnost, že řadě firem v Česku stále chybí mzdové strategie.

Naopak propad zájmu firma zaznamenala na trhu fúzí a akvizic. Významných obchodů se v Česku uskutečnilo kolem 80 a RSM si připsalo osminu z nich. Pokles atraktivity Česka jako země pro rozjezd byznysu ve střední a východní Evropě je dle vedení společnosti zapříčiněný drahými penězi, válkou na Ukrajině a zejména cenami nemovitostí, kvůli kterým dávají investoři přednost například sousednímu polskému trhu, na kterém došlo k více než 400 transakcí.

K největším novým klientům RSM se v loňském roce zařadily například společnosti  Calzedonia Group, Livesport, Meopta – optika, Nexen Tire a řada dalších.   Celkem firma pomáhala 13 stovkám klientů. V listopadu ale dokončila akvizici tuzemské Alfa Software, jejíž mzdový systém Avensio případně další služby využívá více než 2 tisíce dalších subjektů.

„České RSM je lídrem v regionu střední a východní Evropy a jeho výjimečný růst slouží jako inspirace a motivace pro celou naši společnost. Zvláště mě těší, že se nyní k evropskému leadership týmu připojuje řídící partnerka Monika Marečková, která svými manažerskými zkušenostmi přispěje k rozvoji regionu,” říká Gregor Schmidt, regionální lídr RSM pro Evropu.

Monika Marečková se připojuje k evropskému leadership týmu

Ke třináctičlennému vedení evropského Leadership týmu RSM se ředitelka české kanceláře připojila na začátku letošního roku. Věnovat se chce především dvěma celoevropským tématům – technologiím a podpoře spolupráce mezi evropskými firmami.   

„Evropská RSM je právě tak silná jako ti nejslabší z nás, a proto je mým cílem podporovat menší RSM firmy a ukázat jim cestu k úspěchu,“ uvádí ke své nové roli Marečková a dodává: „Můj cíl je přinést nový impuls a odborný pohled na technologie, jejich rozšíření a spolupráci mezi evropskými firmami.“

Globálně síť RSM za uplynulý rok vyrostla o 16 % a vykázala tržby ve výši 9,4 miliardy dolarů. Ambice poradenské horké karty jsou ale ještě vyšší. V loňském roce totiž představila strategii Taking Charge of Change a s ní i svůj cíl zdvojnásobení tržeb do roku 2030.

Na letošních číslech se v největší míře podílely služby daňového poradenství (17 %), tradiční poradenské služby (16 %) a také účetní a auditorské služby (15 %). Také tým RSM se rozrostl o 13 % a o klienty sítě se tak stará více než 64 tisíc profesionálů v nejrůznějších odvětvích. Investice společnosti do technologií a digitalizace – oblastí, kterými se RSM profiluje také v tuzemsku – firma dokonce zčtyřnásobila.

Autoři

Monika Marečková

Managing Partnerka RSM CZ & SK
Zobrazit detail

Ivana Pavelková

Business Development Specialist
Zobrazit detail