Kouzlo mobilní kanceláře

Mobilní kancelář, to bylo jedno z nejznámějších marketingových hesel konce minulého století, kdy se objevily první alespoň trochu rychlé mobilní datové služby. V dnešní době cloudových služeb však získává pojem mobilní kancelář úplně nový význam. Díky takzvaným cloudovým službám dnes můžete plnohodnotně pracovat z libovolného počítače a velkou část svých pracovních povinností vyřídíte z chytrého telefonu, bez ohledu na to, zda se zrovna nacházíte doma, v kanceláři nebo třeba na hotelovém počítači. V dnešní době přitom dávno nejde jen o přístup k e-mailu a sdílení kalendáře, kontakty či úkoly. Díky cloudovým službám je odkudkoli dostupný i sdílený prostor pro spolupráci na přípravě dokumentů a také videokonference umožňující komunikaci v reálném čase. Firmy mají možnost odebírat aplikace formou služby poskytované za pevně stanovené měsíční poplatky. Podstatou cloudových služeb je přitom provozování aplikací a programů v datových centrech poskytovatele, v případě služeb Office 365 v datových centrech společnosti Microsoft. Uživatel si nekupuje software jako takový, ale platí jenom za jeho užívání. Odpadají tak starosti s novými verzemi nebo zabezpečením dat. Uživatel přistupuje k vybraným službám prostřednictvím internetu, a to buď přímo ve svých webových prohlížečích, nebo s využitím aplikací Microsoft Office. Veškerá data mohou ovšem mít synchronizovaná i na disku svého počítače či mobilního zařízení.

Kancelář v hotelu

Uživatelé z firem všech velikostí tak mohou levně využívat profesionální software, který jim umožňuje přistupovat odkudkoli bezpečně ke svému firemnímu e-mailu, sdílet z počítače, tabletu či telefonu dokumenty se svými kolegy, které mohou simultánně i editovat. Rovněž mohou využít komunikační nástroj Lync k zasílání rychlých zpráv, uskutečnění hovoru přes internet nebo ověření, zda jsou či nejsou jejich kolegové aktuálně dostupní. Stejně tak mohou odkudkoli snadno vytvářet a editovat dokumenty Microsoft Office přímo v prostředí internetového prohlížeče. Z naprosto libovolného počítače s připojením k internetu, který mají aktuálně doma, v hotelu či třeba internetové kavárně, si tak mohou udělat svoji „kancelář“, ve které budou mít k dispozici většinu svých dat i potřebné kancelářské aplikace bez potřeby cokoliv instalovat.

Za cenu vstupenky do kina

Nástup obliby cloud computingu v posledních dvou letech má však ještě jeden zásadní důvod, než jsou možnosti plnohodnotné práce odkudkoli. Finanční krize přinutila firmy i státní organizace začít fungovat také nákladově efektivněji. I zde cloud pomáhá. Například podnikatel nebo malá firma zaplatí za jednoho uživatele služby Office 365 jen okolo 130 korun za měsíc, což je běžná cena vstupenky do kina. Dosažené úspory u větších zákazníků mohou jít podle výpočtů Microsoftu až do desítek procent. Například firma se 100 zaměstnanci může své náklady na IT snížit dokonce až o polovinu. „Zatímco ještě před pár lety si profesionální řešení pro firemní komunikaci a spolupráci na dálku mohly dovolit jen větší firmy, protože s nimi byly spojeny investice do serverů a vlastních IT profesionálů, dnes má k těmto nástrojům díky cloudu přístup i začínající či malá firma,“ říká Petr Bobek, produktový manažer divize Microsoft Office.

Odběr dle potřeby

Výhodou systému měsíčních plateb za uživatele je i to, že firmy mohou objem využívaných cloudových služeb průběžně zvyšovat i snižovat podle aktuální potřeby. Mohou tak například vybavit potřebným softwarem sezonní pracovníky bez nutnosti větších investic do klasického software, který by jim po ukončení sezony zůstal nevyužitý. To potvrzuje i průzkum společnosti Microsoft, v kterém 52 procent českých malých a středních firem používajících cloud uvedlo, že díky cloudovým službám jsou jejich podniky mnohem flexibilnější. Dalších 48 procent respondentů pak potvrdilo, že díky cloudu prokazatelně šetří peníze a 26 procent podniků podle průzkumu vykazuje díky cloudu vyšší produktivitu práce.

Bezpečnější než „doma“

S rozvojem cloudových služeb se však občas objevují i obavy, zejména ze zneužití či ztráty dat. Podle Microsoftu však může být cloud paradoxně bezpečnější než mít data uložená na serverech ve firmě. „Příklady z praxe bohužel ukazují, že mít data na firemním serveru v zamčené místnosti automaticky neznamená, že jsou pod kontrolou a v bezpečí. Velký poskytovatel cloudu může data svých klientů v obřích datových centrech nejen mnohonásobně lépe zabezpečit, ale díky dostupnosti služeb na úrovni 99,9 procenta jim i garantovat naprosto minimální prostoje,“ uzavírá Petr Bobek.

Zdroj: E15 (2. května 2012)