Desatero bezpečného nakupován

Poradíme vám v pár bodech jak bezpečně a s rozumem provádět vaše online nákupy. Bezpečnost na prvním místě! www

1. Připravte na nákupy online své zařízení

Nespoléhejte na bezpečnost internetu. Věnujte čas aktualizaci vašeho operačního systému, internetového prohlížeče i antivirového programu. Rozhodně nenakupujte prostřednictvím chytrého telefonu nebo tabletu. Používejte pouze legální verze programů a dbejte na jejich pravidelné aktualizace. Nastavte si alespoň základní firewall, který je součástí operačního systému

2. Nakupujte online v prověřených internetových obchodech

Nakupujte od obchodníků, kteří si vybudovali reputaci tím, že dodrží to, co slíbí, a jsou schopni dodat nabízené zboží včas. Porovnejte ceny s nabídkou ostatních online obchodů například na webu www.heureka.cz. Dbejte i na hodnocení obchodů uživateli. Pokud by vám prostřednictvím online obchodu bylo nabízeno zboží za výrazně nižší cenu než v jiných obchodech, je to podezřelé. Z takového online obchodu rychle pryč.

3. Vyžadujte zabezpečenou online komunikaci

Jestliže nakupujete online, dbejte na to, aby byla veškerá komunikace šifrovaná. Na první pohled to poznáte tak, že je v adresním řádku internetového prohlížeče zobrazen odkaz začínající písmeny „https“. Zajistíte tak bezpečnost vašeho nákupu online. Dávejte přednost zabezpečené domácí WIFI síti před těmi volně dostupnými, které bývají k dispozici např. na letištích, v internetových kavárnách, na benzinových stanicích apod. Nenakupujte online z prostředí cizích počítačů. To platí i pro provozování internetového bankovnictví.

4. Nenechte se při vašem online nákupu nalákat na nesmyslné nabídky

Na internetu se objevuje mnoho “lákavých” nabídek, které nabízí peníze za odpovědi na jednoduché a krátké otázky typu “Používáte internet doma i v zaměstnání?” nebo “Jakou barvu má toto červené auto?” a podobně. Pokud vám bude někdo na stránkách nabízet například tisíc korun za odpovědi na krátký dotazník, rozhodně na nic neodpovídejte. Nečekejte a stránku pro jistotu hned zavřete. Pokud byste se totiž podobného lákavého online kvízu zúčastnili, místo peněz si maximálně stáhnete na svůj počítač škodlivý vir, se kterým budete mít ještě mnoho starostí.

5. Chraňte se silnými hesly

Chraňte svá zařízení tím, že je opatříte silným heslem. Zamezíte případným zlodějům přístup k vašim soukromým datům. Hesla lze nastavit v každém zařízení. Vyberte ta, která  jsou pro vás snadno zapamatovatelná, ale útočníkům se budou těžce hádat. Dají se totiž velmi snadno odhalit prostřednictvím tzv. slovníkových útoků a věřte, že při dnešní výpočetní síle moderních počítačů, je to otázka pár sekund. Optimální je pro heslo zvolit kombinaci písmen a číslic a ještě je proložit speciálními znaky, například $, &, # atd. Takové heslo se případným útočníkům už bude odhalovat velmi těžko. Nastavte si automatické zamykání zařízení opravdu bezpečným heslem, čímž ochráníte zařízení v případě, že ho zapomenete zamknout sami. Tím bude zařízení chráněno i pro případ, že ho například zapomenete v autobuse nebo vám ho někdo ukradne. To platí i pro vaše profily a účty v různých internetových obchodech.

6. Pozor na nabídky typu “Nekupte to, když je to tak levné!“

I když to v některých případech bude určitě lákavé, vyhněte se nákupům v online obchodech, které nabízejí zboží neuvěřitelně levně a dalším nereálným nabídkám. Pro váš online nákup je to zkrátka vysoce rizikové. Vzpomeňte si na lidi, kteří nakoupili až příliš levně a své zboží třeba nikdy nedostali. Nezapomínejte, že podvodníci používají velmi agresivní prodejní metody, navíc z psychologického hlediska velmi propracované. Pokud byste měli sebemenší pocit, že vámi při nákupu na internetu někdo manipuluje, tlačí vás do rozhodnutí a vy si nejste úplně jistí, raději hned odmítněte.

7. Pokud nakupujete online, pravidelně kontrolujte své účty a bankovní výpisy

Po realizovaných nákupech na internetu je důležité kontrolovat výpisy z účtů. Pokud budete okradeni, nebo budou vaše platební údaje zneužity, je výpis první možnou cestou, jak to zjistit. Zaměřte se na transakce, kterých si nejste vědomi. Pokud se na výpise objeví transakce z nějakého místa na světě, kde jste nikdy nebyli, nebo jste tam neprováděli žádný obchod, zbystřete a pátrejte. Jen tak zjistíte, kam peníze odtekly a můžete se rychle postarat o nápravu.

8. Buďte obezřetní při výběru metody platby za zboží

Nejbezpečnější metodou nakupování online je platba na dobírku. I ta má ale svá úskalí. Nejednou se totiž stalo, že při platbě na dobírku si zákazník na poště vyzvedl balík, jehož obsah neodpovídal objednanému (a zaplacenému) zboží. Velmi rizikové jsou metody platby platební kartou anebo převodem částky na účet obchodu. Dnes již existuje mnoho obchodů, u kterých jsou tyto metody plateb zcela bezpečné. Nicméně u obchodů méně známých, začínajících anebo těch s podezřele nízkými cenami tyto metody plateb nedoporučujeme.

9. Ignorujte agresivní reklamy a vyskakující okna s vnucujícími se nabídkami

Agresivní reklamní nabídky často vedou na internetové stránky, kde si za určitý poplatek můžete objednat zboží nebo službu, kterou většinou vůbec nepotřebujete. Nebo je vám nabízeno zahrát si hru či vyplnit kvíz s příslibem finančního obnosu. Nic nedostanete. Naopak od vás budou peníze vyžadovány. Může se jednat o některou z metod sociálního inženýrství, kdy je zvědavost zákazníka zmanipulována pro kliknutí na podsouvaný odkaz, z něhož se mu může na počítač stáhnout škodlivý vir. Příkladem je oznámení, že jste vyhráli notebook, tablet, chytrý telefon, protože jste miliontým návštěvníkem stránek. Taková okna je nejlepší hned zavřít,  ignorovat a stránku opustit.

10. Pokud si čímkoliv ve světě online nejste jistí, zeptejte se svých dětí, vnoučat, pravnoučat, …

Nikdo nevíme všechno a v dnešní době je mladá generace ve svých znalostech a schopnostech ovládat moderní zařízení ve světě internetu několik světelných let před generací svých rodičů a prarodičů. Pokud si tedy nejste ve světě online čímkoliv jistí, neváhejte se zeptat mladších členů vaší rodiny. Rádi poradí a pomohou a ještě budou mít dobrý pocit z toho, že vás ochránili před potenciálním podvodem nebo zneužitím internetovými škůdci.