Obrat poradenské společnosti RSM vyrostl v Česku a na Slovensku o 12 % na 395 milionů. Táhla ho digitalizace a outsourcing

Fúze a akvizice, další zlepšování digitálních procesů, valuace majetku. Ale také intenzivní hledání úspor v oblastech zatížených státní byrokracií. Tak by se daly na zájmu o služby RSM popsat transformační priority českých firem v loňském roce. České a slovenské RSM díky tomu vyrostlo na obratu o dalších 12  % a nejen v Česku míří k tomu zdvojnásobit v následujících letech svůj byznys. Snaha malých, ale hlavně středních firem o větší efektivitu, krizové řízení a transformaci v neklidné době je dobrá zpráva pro českou ekonomiku, ve které tvoří 40 % HDP.

Obrat českého a slovenského RSM, které tuzemskému byznysu pod vedením Moniky Marečkové pomáhá již od roku 19931, se v roce 2022 poprvé přiblížil těsně hranici 400 milionů – konkrétně 395 milionů. Meziročně to znamená 12% růst, přestože byl loňský turbulentní rok ve znamení ekonomické stagnace.

„Loňský rok ukázal, že celá řada českých firem zvládla na krizi zareagovat rychle, vytvořila intervenční plány a v krátkém horizontu je začala naplňovat. Nejpozitivnější je, že některé z nich ekonomickou stagnaci dokonce dokázaly otočit ve svou výhodu, ozdravily se a nyní opět výrazně rostou,“ uvádí Monika Marečková, řídící partnerka RSM Czech Republic & Slovakia. „Vyhráno ještě samozřejmě není, ale je to velmi pozitivní trend, který je dobrým začátkem pro řešení následujících ekonomických výzev. A tím i dobrá zpráva pro českou ekonomiku,“ dodává.

Vysoký zájem o poradenské služby trvá, výrazně však posílila IT a technologická divize

Největší podíl obratu českého a slovenského RSM – zhruba 60 % – zajistily tradiční poradenské služby jako outsourcing účetních a mzdových služeb nebo daňové a transakční poradenství. Výrazně posílila IT a technologická divize, která se zabývá analýzami digitálních příležitostí a implementací digitálních řešení do firemních procesů. Ta vyrostla na dvojnásobek a nyní pokrývá zbylých 40 % obratů.

Největší meziroční nárůst tržeb mělo transakční poradenství (o 36 %), zajišťující kompletní servis pří fúzích a akvizicích. Ze zhruba 117 nejvýznamnějších transakcí loňského roku jich v Česku RSM pokrylo celých 31. Změny na trhu zvedly zásadním způsobem zájem také o služby znalecké kanceláře, a to především v realitní oblasti. O 22 % vyrostl také zájem o outsourcing účetnictví, související především s digitalizací celého oboru a prodražujícím se provozem firemních účtáren, které zároveň bojují s nedostatkem profesionálů.

V roce 2022 se na servis tuzemské RSM spoléhalo 1 230 klientů, mezi nimi například Albert, Microsoft, Weber, Hewlett-Packard, ADP, Packeta International (dříve Zásilkovna), Seznam.cz, EW EUROWAG, Emplify (dříve Socialbakers), Productboard, CPI nebo Memsource.

„Úspěch česko-slovenského RSM je v rámci celé globální sítě skutečně významný. Monice Marečkové a jejímu týmu se během několika let podařilo ztrojnásobit velikost a jejich růst stále trvá. Stali se jedním z hlavních lídrů celého regionu. Jejich úspěch je inspirací a motivací pro celou RSM. Je fascinující ho sledovat,“ říká Gregor Schmidt, regionální lídr RSM pro Evropu. “Navíc se na tento konkrétní úspěch musíme dívat jako na úspěch všech středních podniků ve středoevropském regionu. Bez rostoucích firem by úspěch česko-slovenského RSM nebyl možný. Funguje to však i obráceně. Bez RSM by mnoho firem – od růstově zaměřených společností až po přední nadnárodní koncerny – nerostly tak rychle a zůstaly by na problémy trhu samy a bez záruky, že budou i nadále úspěšné,“ doplňuje Schmidt.

RSM roste dvouciferně po celém světě

RSM však svou pověst nejrychleji rostoucí poradenské společnosti potvrdilo i globálními výsledky. Síť, která spojuje 57 tisíc profesionálů z 830 poboček, působících ve 120 zemích světa, vyrostla v celosvětových tržbách na 8 miliard dolarů – v přepočtu kolem 176 miliard korun. Obrat celé sítě se tak za poslední tři roky zvýšil o neuvěřitelných 41 % a druhým rokem hlásí dvouciferný růst na všech trzích. Do roku 2030 pak plánuje svůj byznys zdvojnásobit.

Podle představitelů RSM táhne růst především rychlá globální profesionalizace segmentu středních firem – ty se nyní na ekonomice EU podílejí už zhruba 17 %. A zájem o konkrétní služby RSM ukazuje, jaké aktuální problémy a výzvy tyto firmy nejčastěji řeší. Stejně jako v Česku rostl globálně zájem o digitalizaci, kterou společnosti vnímají jako cestu ke zvýšení efektivity a zachování konkurenceschopnosti (nárůst o 26 %), nebo o ochranu před kybernetickými útoky (růst o 26 %). O 37 % se zvýšil zájem o klíčové konzultační služby (zahrnující i IT), související obecně s rozvojem nebo transformací byznysu.

„Rychlý růst RSM je výsledkem schopnosti našich odborníků podporovat klienty ve více než 120 zemích světa v prostředí nebývalých a nepředvídatelných změn. Abychom mohli pokračovat v růstu a upevnit si pozici globálního lídra v oblasti profesionálních služeb pro středně velký byznys, budeme i nadále přinášet pozitivní a trvalou hodnotu pro naše zaměstnance, klienty a komunity. Poskytneme jim důvěru vypořádat se současným tržním prostředím a měnící se globální ekonomickou situací,“ zmiňuje Jean Stephens, CEO RSM International.

Klíčová role středně velkých společností bude v Česku pokračovat. České RSM si díky tomu věří na miliardu do roku 2030

V České republice tvoří segment malých a středních společností přibližně 40 % HDP a podílí se na více než polovině objemu českého exportu. V mnoha ohledech je jejich role nezastupitelná – v Česku jsou významnými tahouny regionálního rozvoje, přispívají ke stabilnímu a rozmanitému pracovnímu trhu, zcela klíčovou roli hrají v oblasti inovací a technologického rozvoje.

A jejich význam ještě poroste. Česku a Slovensku se totiž v posledním desetiletí začalo dařit mazat historický dluh a celkový ekonomický význam tohoto segmentu rychle stoupal. Řada podnikatelů uspěla nejen v tuzemsku, ale začala se prosazovat i v zahraničí a etablovala celé nově vzniklé obory, na kterých může v budoucnu stavět nová generace firem.

Podle Moniky Marečkové teď navíc pro další růst SME segment nastává historická chvíle. „Rok 2023 přinese jedinečnou šanci využít globálních změn k celkové transformaci podnikání a jeho přípravě na nadcházející tržní etapu. Nejde o možnost, jako spíš o nutnost. Podniky, které se dokáží zbavit zbytečné procesní zátěže, zeštíhlí svůj provoz a zvýší svou flexibilitu, přežijí nejen na českém trhu, ale budou konkurenceschopné i v zahraničí. Firmy, které to nezvládnou anebo se této příležitosti nebudou chtít chopit, naopak nacházející roky oslabí,“ uvádí Monika Marečková. „Ostatně obdobnou situaci jsme v Česku zažili již minimálně dvakrát. Jen letos je to poprvé, kdy mají firmy možnost opřít se ve velkém o běžně dostupné technologie.“

Monika Marečková však českým podnikatelům věří a v následujících letech očekává ještě rychlejší růst svého poradenského byznysu. V prvním pololetí tohoto roku například zdvojnásobí svůj byznys na Slovensku. Úzká spolupráce s podnikateli, kteří se chtějí posouvat kupředu a hledat cesty, jak navyšovat své obraty a zároveň snižovat starosti, by české a slovenské RSM měla už na prahu roku 2030 poprvé dovést k miliardovému obratu.

Autoři

Monika Marečková

Managing Partnerka RSM CZ & SK
Zobrazit detail

Ivana Pavelková

Business Development Specialist
Zobrazit detail