RSM CZ & SK za loňský rok vyrostla o více než čtvrtinu, celosvětově o 9,2 %

  • Globální výnosy vzrostly z 5,7 mld. USD na 6,3 mld. USD.
  • Výnosy z konzultační činnosti díky aktivitě členských společností v reakci na pandemii vzrostly o 15 %.
  • Pro síť byly získány nové členské společnosti v Dánsku, Chile, Paraguayi, Zambii a Kazachstánu.
  • Bylo otevřeno 12 nových kanceláří a celkový počet zaměstnanců dosáhl 48 000.
RSM, přední globální auditní, daňová a poradenská síť zaměřená na středně velké společnosti, oznámila růst tržeb za rok 2020 o 9,2 %*. Globální tržby tak dosáhly 6,3 mld. USD. Počet zaměstnanců ve 120 zemích činí 48 000. Nejvyšší růst zaznamenaly s 15 % poradenské služby. To bylo dáno poptávkou po manažerském a obchodním poradenství, IT poradenství a řízení rizik, jelikož společnost RSM byla manažerům středně velkých společností nápomocna při reakci na pandemii, reorganizaci obchodních operací a digitalizaci infrastruktury. To, že jsme v roce 2019 získali významný počet klientů pro audit, se v roce 2020 projevilo v 10% růstu příjmů z těchto aktivit. Auditní služby jsme dále rozšířili po spuštění inovativního nástroje pro spolupráci online, který zlepšuje klientský prožitek, zefektivňuje služby v oblasti auditu, compliance a poradenství a nabízí integrovanou datovou analytiku. Daňový tým RSM zaznamenal 6% růst globálních tržeb z daňových aktivit, který převážně plyne  z obchodního poradenství, protože naši pracovníci se maximálně snažili, aby klientům pomohli zvládat zvýšenou složitost neustále se měnícího legislativního prostředí v důsledku covidu-19. Společnost RSM zaznamenala také růst poptávky po poradenství, co se týče vládních stimulačních balíčků a příležitosti pro strategické fúze a akvizice. Závěrem roku, kdy firmy hledaly cestu, jak oživit své obchodní aktivity, měly svůj význam také restrukturalizace a transakční podpora. Jean Stephens, Výkonná ředitelka sítě RSM uvedla: „Rok 2020 byl náročný, ale náš růst odráží pružnost a odolnost, které jsme se postavili tváří v tvář nepříznivému vývoji. Svou digitální infrastrukturu jsme přizpůsobili digitální změně, rozhodovali jsme se účelně a všemožně jsme upřednostňovali pohodu zaměstnanců a obchodní stabilitu klientů. V době, kdy firmy stojí před transformační výzvou, se nadále zaměřujeme na inovativní, vysoce kvalitní služby a řešení, díky nimž pomáháme klientům vykreslit budoucnost v nových barvách.“ Monika Marečková, Řídící partnerka RSM CZ & SK dodala: „Výsledky za loňský rok potvrzují, že síť RSM patří mezi přední světové hráče. Já osobně jsem velmi pyšná na to, že i my v České republice a na Slovensku jsme k těmto výsledkům výrazně přispěli, a to meziročním růstem o skvělých 26 %. V závěru loňského roku jsme díky tomu byli vyhlášeni druhou nejrychleji rostoucí RSM členskou firmou v kategorii 10-30 mil. USD. Tento skvělý výsledek byl dán kombinací organického růstu a povedené akvizice personálního a mzdového systému Nugget (dnes RSM Payroll Solutions CZ ), která byla dokončena plnou integrací v lednu loňského roku. Naší ambicí je pokračovat v podobných akvizicích i v roce 2021. Neustále se proto rozhlížíme a hledáme nové příležitosti, především v oblasti daní, outsourcingu mezd a účetnictví a v neposlední řadě i IT služeb s orientací na mezinárodní klienty.“

Růst díky pružné a robustní reakci na pandemii

Abychom si poradili s různými fázemi krize, na začátku pandemie jsme vytvořili čtyřdílný rámec pro interní řízení i klientské služby, který zahrnuje reakci, odolnost, reaktivaci a reimaginaci. Abychom ochránili a podpořili zaměstnance, klienty a komunity, urychleně jsme digitalizovali služby RSM, což nám usnadnilo spolupráci na dálku a zajistilo kontinuitu obchodní činnosti. Byla spuštěna nová, specializovaná globální platforma pro učení, která umožnila rychlý přechod od osobní výuky k výuce internetové a dále obohatila nové způsoby práce. Nabízí také novinky z odvětví, kurzy vůdčích dovedností a IT a osvědčené postupy při poskytování služeb. Dále byla vytvořena akční skupina pro digitální služby, která definuje budoucí podobu digitálních služeb RSM pro klienty a usměrňuje vývoj nových technologických řešení, která cílí na středně velké společnosti. Uspořádali jsme sérii interních virtuálních školení a konferencí, abychom zužitkovali kreativní, laterální myšlení globálních týmů RSM, nashromáždili nápady a utvářeli klientská řešení. Další významné momenty zahrnují jmenování prvního globálního ředitele RSM pro diverzitu a inkluzi a vytvoření nové role provozního ředitele, která odráží významný vývoj infrastruktury RSM v posledních letech a má za cíl upevnit pozici RSM jako jedné z předních sítí světa.

Výhled

Jean Stephens svůj komentář uzavřela takto: „Je inspirující sledovat týmového ducha, jehož během uplynulého roku projevili členské společnosti a naši zaměstnanci, a jsem opravdu pyšná na to, že jsme klientům v této mimořádné době stáli po boku. Do roku 2021 vstupujeme silní. Jsme si však vědomi, že stejně jako u jiných firem na celém světě se trvalé dopady pandemie významně dotknou i našich členských společností, klientů a komunit. Uprostřed nejistoty a řady výzev, před které nás pandemie staví, jsme přijali příležitost zamyslet se a přehodnotit způsob spolupráce, využívat ty správné technologie, zůstat propojení a vědomě utvářet svou budoucnost. To jsou témata, na která se dále zaměřujeme při úvahách o měnícím se světě a strategickém plánu pro RSM do roku 2030.“ * Růst obratu o 9,2 % byl vypočten na základě průměrných měnových kurzů. Při konstantních kurzech by činil 9,5 %. K tomuto výsledku jsme dospěli aplikací měnových kurzů z roku 2020 na tržby za rok 2019 a následným výpočtem meziročního růstu. Průměrné měnové kurzy za rok 2020 byly vypočteny jako průměr od 26. listopadu 2019 do 25. listopadu 2020 na základě údajů z publikace International Accounting Bulletin a stránky Investing.com.

 O síti RSM

RSM je šestá největší světová síť nezávislých auditních, daňových a poradenských společností. Má 820 kanceláří a 48 000 zaměstnanců ve více než 120 zemích světa. Celosvětové tržby činí 6,3 mld. USD. Jako integrovaný tým sdílí RSM své dovednosti, znalosti, zdroje i přístup zaměřený na klienty, který vychází z důkladné znalosti jejich obchodní činnosti. V duchu motta The Power of Being Understood umožňuje RSM svým klientům, aby se s důvěrou posouvali dopředu a naplňovali svůj potenciál. RSM je členem Fóra firem, jehož společným cílem je propagovat konzistentní standardy kvality finančních a auditorských služeb po celém světě. RSM je značka, kterou používá síť nezávislých účetních a poradenských firem, z nichž každá podniká sama za sebe. Samotná společnost RSM International Limited žádné účetní ani poradenské služby neposkytuje. Členské společnosti sdílejí společnou vizi, kterou je nabízet profesionální služby vysoké kvality, a to jak na domácích trzích, tak při uspokojování potřeb klientské základny. Více informací najdete na www.rsm.global nebo v prezentacích RSM na Facebooku, Twitteru a LinkedInu.
Autoři

Monika Marečková

Managing Partnerka RSM CZ & SK
Zobrazit detail