Poradenská společnost RSM zajistila finanční a daňové due diligence u transakce, při které vznikla největší realitní skupina v Česku

Týmy Lenky Zdražilové a Kateřiny Provodové z české poradenské společnosti RSM zajistily kompletní finanční a daňové due diligence úkony pro realitní skupinu European Housing Services, která získala poloviční podíl v největší české realitní skupině M&M Reality. Vzniká tak největší realitní subjekt v Česku, jehož členové mají nyní konsolidovaný obrat blížící se 3,5 miliardám ročně. 

V rámci transakce došlo ke kompletnímu prověření společností ze skupiny M&M Reality . Zúčastnilo se ho celkem 12 specialistů RSM. 

„Jednalo se o jednu z nejdůležitějších transakcí v českém realitním segmentu za poslední roky. Velkou výzvou bylo především posouzení veškerých vlivů a rizik jak v oblasti financí, daní, tak i s ohledem na aktuální dynamický vývoj realitního trhu i synergií v rámci členů skupiny EHS,“ uvádí za poradenskou společnost RSM Lenka Zdražilová, Head of Transaction Advisory Services RSM. „Spolupracovali jsme s právníky rovněž na přípravě podkladů pro ÚOHS, který transakce takovéto velikosti posuzuje.“ 

M&M Reality, ve které EHS získala 50% podíl, jsou již mnoho let lídry mezi realitními společnostmi v Česku. Spolupracují s více než 2500 makléři a každý rok po celém Česku zajistí prodej a pronájem zhruba 17 000 nemovitostí v celkové hodnotě přesahující 45 miliard korun. 

Skupina EHS pak patří k nejrychleji rostoucím a zároveň nejrozmanitějším realitním subjektům. Sdružuje například realitní digitální službu Bezrealitky, která ročně zajistí přes 50 tisíc realitních transakcí, Maxima Reality, Český nemovitostní trust, interiérový start-up Roomstory nebo nově start-up Ownest, který zjednodušuje cestu k vlastnímu bydlení. 

RSM jako klíčový partner pro realitní trh 

Společnost RSM se na poradenství v oblasti realitního trhu zaměřuje dlouhodobě. Spolupracuje například se společnostmi Accolade, FINEP, Star Capital Investment, Reticulum nebo CPI, CIMEX, silné zastoupení má nejen v oblasti fúzí a akvizic, ale také valuačního servisu v oblasti komerčních nemovitostí, který využívají především investiční skupiny nebo právní kanceláře. 

V roce 2021 česká a slovenská pobočka RSM dosáhla na obrat přesahující 375 milionů a celosvětově patří síť RSM s konsolidovaným obratem 7,26 miliardy dolarů a takřka 16% růstem mezi nejrychleji se rozvíjející poradenské společnosti celkem. 

Autoři

Lenka Zdražilová

Head of Transaction Advisory Services
Zobrazit detail

Kateřina Provodová

Head of Tax
Zobrazit detail