Zítřek už dnes! Takový byl Microsoft Tech Summit ve Varšavě

Microsoft Tech Summit je konference určená spíše pro pokročilé uživatele řešení od Microsoftu a vývojáře. Letošní Tech Summit ve Varšavě byl ve znamení posledních nebo plánovaných inovací a cloudu. Dle Microsoftu do roku 2020 se zdvojnásobí počet pracujících milleniálů. A tato generace má úplně jiná očekávání od prostředí ve své práci, má-li zůstat motivovaná a doručovat očekávané výsledky. Pokud tuto generaci brzdí technologie, nejsou efektivní ani spokojení. Zároveň kladl Microsoft velký důraz na týmovou práci, možnost pracovat odkudkoliv, kreativitu a bezpečnost. S respektem k těmto hodnotám vyvíjí všechny nové funkce ve své rodině 365 a tak představil Microsoft 365, což je kombinace Windows 10 + Office 365 + Entreprise Mobility Suite a zabezpečení na nejvyšší úrovni. Microsoft tak kompletně od firmy přebírá operativu z hlediska softwaru a umožňuje firmám věnovat se komplikovanějším úkolům.

Vyšší úroveň spolupráce

Office 365 již není pouze balíček kancelářských aplikací, ale široké portfolio aplikací, který pokrývá vše, co potřebuje zaměstnanec jakékoliv úrovně při své práci. Můžeme zpracovávat tabulky, následně vytvořit prezentaci v několika jazycích s automatickým překladem, učit se z firemních materiálů na Sharepointů nebo si pouštět videa na Streamu a vše živě sdílet a diskutovat s celým týmem – přes chat, hovor nebo video. V podstatě každou firmu již limituje pouze to, jak aplikace naučí využívat své zaměstnance.

Dokumenty přístupné pouze těm s dostatečným oprávněním

Díky úložištím jako OneDrive nebo Sharepoint je možné jakýkoliv dokument ihned sdílet s požadovanými právy v celé organizaci. Navíc, je nyní možné označit dokument dle úrovně ochrany soukromí, a tak se dokument bude na sdíleném úložišti i chovat. V průběhu celé konference bylo vidět, že Microsoft ochranu dat považuje za jednu ze svých priorit. Dle všech systémů, které jsme zatím viděli, je Microsoft nejvíce připravený na GDPR. Nejpůsobivější je bezesporu Microsoft Compliance Center, kde může administrátor dle checklistu nahrávat požadované dokumenty, kontrolovat zabezpečení a získává celkové skóre i skóre za jednotlivé oblastí, které potom může snadno prezentovat nadřízeným a může tak i určit oblasti pro nápravu.  

Malé-velké věci

Konference byla zajímavá i na první pohled drobnostmi, které ale dokážou výrazně zlepšit efektivitu práce. Například proč byste měli vymýšlet design své prezentace? Využijte „Design Ideas“ v Power Point a vyberte si nejhezčí vzhled. Chcete si rozšířit Outlook o nové funkce? Váš vývojář může využít připravené šablony v nástroji Visual Studio a vytvořit vám propojení nebo novou funkci dle vašich představ. Navíc pomocí nového Graph API získá data odkudkoliv z vašich produktů Microsoft během chvilky. Microsoft se nyní snaží více spolupracovat s externími vývojáři a umožňuje jim rozšiřovat svá řešení o vlastní funkce a konektory snadněji než dříve.

Azure už není jenom cloud, ale řešení pro rozhodování

Velkým tématem konference byl cloud. Dle údajů Microsoftu, 90 % společností z Fortune 500 využívá Microsoft Cloud. Cloudová platforma Azure byla skloňována velmi často, ale už nejen jako cloudové úložiště, ale jako platforma pro Data-driven Intelligence, která pomáhá organizacím s operativou i rozvojem na základě dat. Bohužel, dle našeho názoru, plně tyto možnosti využijí pouze největší světové společnosti, jelikož málokterá česká společnost má dostatek dat. Ale věříme, že reportovací nástroje typu Power BI, datová úložiště Azure, nástroje pro analýzu logů a další najdou uplatnění i v českých firmách.

Je to bude dále?

Microsoft jde dle našeho názoru správným směrem. Chce udržet své postavení jedničky pro firemní software a pomocí mocných propojení a uživatelské přívětivosti chce posílit své postavení i v oblasti informačních systémů. Chce se také dostat do menších a středních firem, které často využívají jiná řešení, jelikož ta od Microsoftu jsou těžkopádná nebo drahá. Kontaktujte nás a rádi vám poradíme s nejlepším řešením přímo pro vaši společnost. Autor článku: Michal Blažek Zdroje obrázků: Prezentace z MS Tech Summit, support.office.com