Microsoft Copilot aneb aplikace s vlastní inteligencí

Umíte si představit, že byste svůj počítač ovládali jen hlasem, mohli vyhledávat informace na internetu, psát texty, tvořit prezentace nebo dokonce kreslit obrázky pomocí umělé inteligence? To je vize Microsoft Copilot, nového produktu od společnosti Microsoft, který kombinuje sílu jazykového modelu GPT-4 s daty z vaší organizace, aplikací Microsoft 365 a informacemi z internetu. MS Copilot vám poskytne inteligentní asistenci v reálném čase a umožní vám zvýšit svou kreativitu, produktivitu a dovednosti.

Měli jsme možnost otestovat MS Copilot Preview, který je zatím dostupný výhradně v USA a jen pro vybrané uživatele a partnery. Aktuálně je zprovoznění zkušební verze kostrbaté a komplikované a vyžaduje pokročilé technické znalosti a schopnosti. Byli jsme však překvapeni, co všechno tento produkt dokáže. Můžete s ním komunikovat hlasem či klávesnicí, v češtině nebo jiném jazyce, a on vám stejným způsobem odpoví. Můžete ho požádat o vyhledání informací na Bingu (vyhledávač společnosti Microsoft), o provedení výtahu obsahu z textu na webu nebo o napsání článku na zadané téma. Přímo v chatovacím okně vám také zvládne vytvořit obrázek ke stažení dle vašeho zadání.

Jak MS Copilot pracuje a jak je to s bezpečností?

Produkt MS Copilot je součástí širší strategie společnosti Microsoft v oblasti umělé inteligence, která má za cíl poskytnout lidem nástroje pro lepší práci i život. Je postaven na velkých jazykových modelech (LLM), jež jsou schopné generovat přirozený jazyk na základě velkého množství dat. Využívá data z tzv. Microsoft Graph, což je aplikace, která propojuje informace z různých zdrojů (e-maily, dokumenty, kalendáře, kontakty a další). MS Copilot také integruje data z vaší organizace a aplikací Microsoft 365, jako jsou Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams a další. Dokáže vám tak poskytnout relevantní a personalizované odpovědi a podklady.

Nástroj je navržen tak, aby respektoval vaše soukromí a bezpečnost. Vaše data nepoužívá k trénování jazykových modelů ani jiným účelům. Jsou zpracovávána pouze uvnitř vašeho Microsoft 365 prostředí a chráněna stejnými technologiemi, kterým Microsoft 365 zákazníci důvěřují už roky. MS Copilot také dodržuje zásady odpovědné umělé inteligence, které zahrnují transparentnost, spravedlnost, spolehlivost a ochranu lidských práv. MS Copilot samozřejmě není dokonalý a stále se učí. Může se stát, že jeho odpověď nebude správná nebo úplná, někdy také nebude rozumět vašemu dotazu. Jeho návrhy je, stejně jako u jiných aktuálně dostupných nástrojů AI, důležité kontrolovat a případně upravovat, nikoliv jen přejímat. Musíte tedy stále zůstat aktivním účastníkem celého tvůrčího procesu, zejména v oblasti pečlivé kontroly finálního výstupu.

Kdy se na MS Copilot můžeme těšit i u nás?

Oficiální verze pro EU má vyjít v březnu 2024 a bude nabízena jako součást Microsoft 365. Avizovaná cena produktu MS Copilot je $30 dolarů měsíčně pro jednoho uživatele. Podmínkou bude současné provozování verzí Microsoft 365 Standard a vyšších a operačního systému Windows 11. Nástroj má potenciál od základu změnit způsob, jakým pracujeme s daty, texty a vizualizací, ale také přináší nové výzvy a otázky. Doporučujeme proto všem společnostem, aby popřemýšlely, jak by mohly MS Copilot využívat a jak ho začlenit do svých pracovních procesů.

Chcete vidět MS Copilot v akci?

Na stránkách společnosti Microsoft či na Youtube najdete celou řadu videí s touto tématikou. Očekávání jsou značná a produkt vypadá opravdu zajímavě, takže se velmi těšíme, co přinese další vývoj. Na blížící se spuštění MS Copilot na našem trhu jsme v RSM připraveni a velmi rádi vám pomůžeme s tím, aby se tento nástroj stal vaším šikovným společníkem a pomocníkem.

Autoři

Karel Fišnar

Head of Cloud Solutions & Services
Zobrazit detail