Technologie Intel přinese PC bez větráků

Moorův zákon o zvyšování výkonu procesorů zatím Intel udržuje naživu, ale už od aktuální generace procesorů Haswell a BayTrail se americká firma zaměřuje na jiné cíle. V konkurenci procesorů typu ARM musí Intel vyrovnat krok ve výdrži provozu na baterie a snadnosti chlazení. Oba úkoly má splnit řada procesorů Broadwell, které bude Intel vyrábět 14nm technologií, reálná velikost součástek je větší, ve vyšších desítkách nanometrů. Ale i tak jsou součástkytisíckrát menší než tloušťka lidského vlasu. První počítače s novými čipy se mají prodávat ještě letos. Intel chce Broadwell nasadit v noteboocích, tabletech i serverech i v oblasti internetu věcí. Tablety s procesory Broadwel (Core M) spotřebují kolem 3-5 wattů. Nižšší spotřeby a tenčí design znamená odstranění větráků.

Neznamená to však, že systémy Broadwell nebudou mít ventilátory. OEM budou mít možnost navrhnout ultratenké tablety, které je při použití procesorů Core M nebudou potřebovat. První systémy postavené na procesoru Intel Core M se na trhu mají objevit před Vánoci, přičemž šířeji budou pro výrobce dostupné v prvním pololetí roku 2015.

Zdroj: http://tech.ihned.cz/c3-62634970-040000_d-62634970-intel-broadwell-14-nm-procesory-prestaveni-technologie tablet 2