Rok 2022 v RSM opět přál M&A transakcím

Jednou z disciplín, ve kterých je síť RSM dlouhodobě velmi silná, jsou fúze a akvizice. To se potvrdilo i v loňském roce, který pro nás byl velmi rušný, s výjimečnou aktivitou obchodů a vysokou úrovní dostupného kapitálu. Chuť soukromých investorů i korporací zůstala i přes ekonomickou, energetickou a bezpečnostní nejistotu velmi silná, bez známek ochlazení.

M&A v Česku a v Evropě

V České republice jsme se během roku 2022 podíleli celkem na 31 M&A transakcích. Nejvíce se jich uskutečnilo v oblasti nemovitostí a stavebnictví (35 %) a v průmyslovém odvětví (29 %).

V rámci Evropy se síť RSM podílela na rekordních 627 M&A transakcích. Více než pětina z nich proběhla v odvětví IT/TELCO a médií. Detailní rozdělení transakcí podle sektorů můžete vidět v následující infografice:

Zatímco úroveň dostupného kapitálu na trhu vytváří potenciál pro vysoký objem M&A transakcí i v letošním roce, odborníci se domnívají, že přetrvávající konflikt na Ukrajině a s ním způsobená nejistota pro globální ekonomiku pravděpodobně způsobí, že některé transakce budou nakonec odloženy.

Pokud by vás k danému tématu zajímalo jakékoliv doplnění, neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

Autoři

Lenka Zdražilová

Head of Transaction Advisory Services
Zobrazit detail

Helena Palíková

Senior Consultant
Zobrazit detail