Sazba DPH v posledním kole boje

V příštích dnech budeme svědky konce boje mezi Senátem, sněmovnou a Prezidentem o výši DPH. Kdo vyhraje? Jaká bude nakonec sazba DPH? A co to bude znamenat pro vás?

Schvalování na několik kroků

Sněmovna hlasovala o návrzích důležitých novel týkajících se daňové oblasti – a to o novele zákona o DPH (sněmovní tisk č. 733), která je spíše technického rázu, a o tzv. „stabilizačním balíčku“ (sněmovní tisk č. 801), který mj. upravuje sazby DPH na 21 % a 15 %. Tyto návrhy byly v předešlých dnech vráceny Sněmovně (mezi pozměňovacími návrhy Senátu k novele zákona o DPH byl i návrh na zachování stávajících sazeb DPH na 14 % a 20 %). Pozměňovací návrhy Senátu však Sněmovna 19. 12. 2012 zamítla a schválila návrhy obou zákonů v původním znění.

Prezidentův podpis rozhodne

Nyní návrhy zákonů putují k prezidentovi, který má 15 dnů na jejich podepsání. Postoj prezidenta k jednotlivým návrhům není veřejně znám. V pořadu Nedělní partie televize Prima se vyjádřil, že se mu nelíbí, že ho vláda staví před hotovou věc a označil to za „zlý diktát na prezidenta“. Je tedy otázka, zda podepíše v co nejkratším termínu, aby zákony nabyly účinnosti  1. 1. 2013 nebo naopak vše svým podpisem pozdrží. V případě podepsání prezidentem až na konci patnáctidenní lhůty, resp. v případě vyhlášení ve Sbírce zákonů až po začátku ledna 2013, by 1. ledna 2013 začala platit jednotná sazba DPH ve výši 17,5 %, která byla pro rok 2013 schválena již v loňském roce. Potřebujete-li pomoci s orientací v problematice, neváhejte se na nás obrátit.