Vyvarujte se chyb při výběru cloudu

Uložit firemní data v zahraničí může být lákavé, ale i rizikové. Nicméně, co s tím, když se archivace dat na vlastním serveru stala kompletně zastaralým řešením… Trendem dnešní doby jsou levná tuzemská cloudová úložiště. Jaké aspekty ale při výběru datových úložišť manažeři mnohdy přehlížejí?
  1. Cena jako jedno z kritérií pro výběr cloudového serveru

Globální poskytovatelé datového úložiště obvykle bojují nejnižší cenou a ti lokální se jí poté snaží alespoň přiblížit. V reálném provozu ale někdy ceníky neplatí. Řada služeb, které globální poskytovatelé cloudových serverů rádi účtují, bývá u českých firem mnohdy v celkové ceně, která tak může být v souhrnu levnější. Musíme tedy porovnávat porovnatelné a brát v úvahu všechny složky ceny. Nemalou úlohu může hrát i fakturace v národní měně, což eliminuje kurzová rizika.
  1. Jazyk komunikace se zákaznickou podporou je důležitý

Zákaznická podpora cloudového úložiště vedená v lokálním jazyce je pro celou řadu zákazníků nespornou výhodou. Pro současné absolventy středních a vysokých škol sice znamená angličtina víceméně běžnou záležitost, ale i přesto nejsme zatím v průměru tak kvalitně jazykově vybavení, abychom měli stoprocentní jistotu, že anglicky hovořící podpoře budeme rozumět. Rozumět tedy alespoň do té míry, abychom pochopili, co se s našimi daty uloženými na daném cloudovém serveru vlastně děje. Celou skutečnost pak umocňuje absence technických znalostí – a potencionální nebezpečí je na místě. Ten, kdo nechce riskovat ztrátu či poškození dat, protože nerozumí tak dobře anglicky, má možnost zvolit poskytovatele s plnou podporou v českém jazyce.
  1. Další výhody lokálních datových center

Globální hráči budou pravděpodobnějším terčem útoků, ať jíž fyzických nebo kybernetických. Zde je opět výhodnější datové úložiště přímo v ČR, které je menší, hůře viditelné a případné hackery nebo teroristy tak tolik neláká. Zde je ale zapotřebí připomenout, že případný útok většinou neznamená přímé ohrožení dat, neboť ta jsou několikanásobně jištěna a šifrována. Datová centra ale mohou být po útoku dočasně vyřazena nebo omezena v provozu, což většinou způsobí jejich zákazníkům nemalé provozní komplikace. Obecně ale pořád platí, že využití cloudových datových center přináší mnohem výhodnější poměr mezi bezpečností a cenou, než vlastní úložiště v prostorách firmy samotné. Chcete mít jistotu, že je váš cloud bezpečný a výhodný? Rádi vám s ním pomůžeme a poradíme. Neváhejte se na nás obrátit.