IT bezpečnost nezná dovolenou

Chystáte se na dovolenou, a přesto se neobejdete bez kontaktu s kolegy, kteří jsou v kanceláři? Jednu z největších nástrah představují veřejná a hotelová Wi-Fi připojení, o jejichž bezpečnostních úskalích všichni víme, ale většina z nás je stejně využívá i pro účely, ke kterým nejsou vůbec vhodné…

Zjistěte, zda máte i na dovolené svá firemní zařízení opravdu pod kontrolou

Čas prázdnin a dovolených je tu. Ti nejšťastnější z nás nastaví Out of office, zaklapnou firemní notebook, vypnou na mobilu přístup do firemního e-mailu a hurá pryč. A ti ostatní, kterých bude pravděpodobně většina? Alespoň nějaké zařízení s přístupem tzv. do firmy si na dovolenou přibalí. Spadáte do první z výše zmíněných skupin? Gratulujeme, užijte si zasloužené volno! Že patříte spíše do té druhé? A přemýšleli už jste nad tím, jestli máte svá zařízení pro tyto účely dostatečně zabezpečená a pod kontrolou? Pro sebe si na dovolenou bereme opalovací krémy, repelenty proti dotěrnému hmyzu, lékárničku proti náhlým zdravotním obtížím, náplasti proti puchýřům… Ale co naše notebooky, tablety a mobily? I na ně na dovolené čeká řada nástrah! Nemusí se hned jednat o úplné zničení, ztrátu nebo odcizení, byť ani takové příběhy bohužel nejsou výjimkou. Jednu z největších nástrah představují veřejná a hotelová Wi-Fi připojení, o jejichž bezpečnostních úskalích všichni víme, ale většina z nás je stejně využívá i pro účely, ke kterým nejsou vůbec vhodné. Než se s firemním počítačem, tabletem či telefonem vydáte na cesty, zkuste si odpovědět na základní bezpečnostní otázky a zjistěte, zda máte svá firemní zařízení opravdu pod kontrolou:
  • Vím, na koho z IT se v případě potřeby obrátit? Seženu pomoc, když bude potřeba?
  • Mám všechna důležitá data zálohovaná na nezávislém bezpečném místě?
  • Když se někdo dostane do mého zařízení, může se připojit k datům ve firemní síti?
  • Když se někdo dostane k mým datovým úložištím (HDD, karty, USB…), dostane se i k datům na nich uložených? (Pozor, dostat se k datům na pevném disku notebooku, zabezpečeným pouhým heslem ve Windows, je otázkou pár minut!)
  • Mám na svých zařízeních alespoň nějaké zabezpečení přístupu? (u notebooku například nástroj Microsoft Bitlocker pro zašifrování uživatelských dat, ideálně například funkce Power on Password nebo HDD DriveLock)
  • Mám na svých zařízeních u kritických aplikací zapnuté dvoufázové ověřování?
  • Řídím se v cizí síti zásadami bezpečného připojení?
Na IT bezpečnost jsme odborníci. Rádi pro vaši společnost navrhneme a zajistíme komplexní bezpečnostní řešení, nejen po čas prázdnin. Přejeme vám krásné léto a pohodovou dovolenou, kamkoliv se chystáte.