Držte svoje data na uzdě: Desatero tipů pro efektivní využití datového připojení v zahraničí

Bez připojení k internetu už si dnes svůj život nedokážeme ani představit. V práci, doma, na cestách doma i v cizině…

A právě při cestování do zahraničí a používání mobilního a Wi-Fi datového připojení nezapomeňte vzít v úvahu několik důležitých skutečností týkajících se finančních nákladů a zabezpečení.

Sestavili jsme pro vás desatero, které vám ukáže, na co byste si měli dát pozor a co můžete udělat pro lepší zabezpečení a optimalizaci výdajů:

  1. Roamingové poplatky: Roamingové poplatky mohou být vysoké, zejména za používání dat. Cestujete-li v rámci EU, je vše samozřejmě mnohem jednodušší (a levnější) díky principu „roam like at home“, ale pozor, neplatí, že máte-li doma neomezené datové připojení, můžete data v neomezené výši čerpat i v jiných zemích EU. V destinacích mimo EU pak náklady na datové přenosy dosahují absurdních výšek, klidně i desítek tisíc korun. Nezapomeňte, že toto se týká i tak běžných destinací, jakými jsou Egypt nebo Turecko. Před odjezdem do zahraničí si proto u svého mobilního operátora zjistěte aktuální mezinárodní roamingové sazby a datové balíčky. V řadě případů se vyplatí pořízení místní SIM karty v cílové zemi, případně využití mobilní aplikace, která vám umožní využívat eSIM s místními daty.
  2. Mezinárodní roamingoví partneři: Ověřte si, zda má váš operátor roamingové partnerství s místními operátory ve vaší cílové zemi. To může vést k lepšímu pokrytí a potenciálně nižším sazbám.
  3. Omezení datového přenosu: Dejte si pozor na případná omezení datového přenosu limitovaná mezinárodním datovým tarifem. Překročení limitu může vést k dodatečným poplatkům nebo snížení rychlosti připojení.
  4. Pokrytí sítě: Zjistěte si, jaké jsou možnosti pokrytí sítě a dostupných operátorů ve vaší cestovní destinaci. Různí operátoři mohou mít odlišnou úroveň pokrytí a spolehlivost v různých oblastech.
  5. Zabezpečení Wi-Fi: Při připojování k veřejným Wi-Fi sítím buďte obezřetní, zejména pokud pracujete s citlivými informacemi nebo provádíte finanční transakce. Pro zvýšení zabezpečení používejte firemní virtuální privátní sítě (VPN).
  6. Nastavení roamingu dat: Před odjezdem zkontrolujte nastavení svého telefonu a pokud neplánujete data v zahraničí využívat, případně nemáte přesné informace o jejich zpoplatnění, ujistěte se, že máte vypnutý datový roaming. To zabrání nechtěnému používání a placení za data, když se váš telefon připojí k cizím sítím.
  7. Používání dat na pozadí: Některé aplikace mohou stahovat data, i když je nepoužíváte. Zkontrolujte nastavení telefonu a omezte používání dat na pozadí pro nepotřebné aplikace.
  8. Vypnutí automatických aktualizací: Vypněte automatické aktualizace aplikací a systému během roamingu, vyhnete se nečekané spotřebě dat.
  9. Mapy a obsah offline: Ještě doma si stáhněte průvodce, mapy vybraných oblastí a další důležitý obsah pro offline použití. To vám pomůže vyhnout se používání mobilních dat při navigaci nebo přístupu k informacím na cestách.
  10. Sledování dat: Pravidelně sledujte svou spotřebu dat. Mnoho chytrých telefonů má nástroje pro sledování dat, které vám pomohou zůstat v rámci limitů, včetně nastavení upozornění pří dosažení určité hranice, například 2 GB.

Budete-li se držet těchto zásad a plánovat dopředu, můžete využívat datové připojení v zahraničí mnohem efektivněji a vyhnout se nečekaným nemilým překvapením při vyúčtování mobilních služeb.

Autoři

Karel Fišnar

Head of Cloud Solutions & Services
Zobrazit detail