ISAN Radiátory, s.r.o.: Virtualizace s Hyper-V plně pokryla potřeby našeho podnikání

logo_isan ISAN Radiátory s.r.o. je největší výrobce koupelnových trubkových radiátorů v České republice exportující 90 % své produkce do zahraničí, především do zemí Evropské Unie.

Řešení společnosti Infinity a jejich profesionální přístup mě velmi mile překvapily. Stav IT, které mi bylo předáno, byl pro potřeby naší firmy naprosto nevyhovující a bylo nutné jej velmi rychle přizpůsobit potřebám, které plynou z našeho způsobu podnikání a vývozu našich produktů do celého světa. Po několika měsících provozu jsme toho názoru, že se nám to společně s Infinity povedlo a budeme naše IT nadále rozvíjet tak, abychom měli užitečný nástroj pro podporu našeho podnikání. Libor Piňos, IT manager ISAN Radiátory, s.r.o.

Úkol

Kompletní virtualizace serverovny. ISAN dlouhodobě používal servery různého stáří, od odlišných výrobců, navíc zahlcené desítkami aplikací, z nichž mnohé se dávno nepoužívají. Tento stav se stal neudržitelným ve chvíli, kdy IT management přestal mít přehled v licencích, v počtu opravdu potřebných serverů i v tom, kdo a jak může vyřešit závady. Bylo tak třeba sjednotit celou výpočetní platformu, zjednodušit stávající nepřehlednou strukturu serverů a správu celého prostředí. Nutné se také ukázalo znovu stanovit politiku ohledně používaných licencí a zařídit přehlednou síť pro zálohování a možnost efektivního obnovení dat v případě jejich ztráty.

Řešení

Naši specialisté navrhli na základě klientových požadavků řešení v podobě virtualizace s využitím MS Hyper-V. Jako základ byl použit server HP ProLiant řady DL380 G7, osazený dvěma šesti jádrovými procesory Intel 96GB RAM. Správu celého nově vzniklého prostředí zajistil nástroj z dílny společnosti Microsoft, konkrétně MS SystemCenter VMM, pomocí nějž implementátor převedl všechny stávající fyzické servery do virtuálního prostředí. Součástí projektu bylo i vytvoření nové domény včetně migrace všech stávajících uživatelských účtů. Jeden z uvolněných fyzických serverů byl pak použit jako sekundární domain controller pro případ výpadku primární domény.  To vše, včetně otestování, muselo proběhnout během 24 hodin, tedy tak, aby po víkendu mohla společnost opět bez jakýchkoliv problémů pokračovat ve výrobě. V druhé fázi bylo třeba celé řešení rychle a spolehlivě zazálohovat. Proto byl nasazen SW Symantec Backup Exec se všemi potřebnými licencemi a síťové diskové úložiště, na které se pořízené zálohy uložily. Nakonec došlo k výměně stávajících nevyhovujících 100MB switchů za nové gigabitové prvky řady HP ProCurve E 2510, z nich každý byl osazen 48 gigabitovými porty.

Výsledky

Virtualizace opravdu přinesla očekávané zjednodušení struktury a správy celého prostředí, navíc firmě umožnila snížit celkovou spotřebu energie o desítky procent.

Obchodní dopady

Nové ICT řešení se zcela přizpůsobilo stylu podnikání klienta a jeho potřebě vyvážet produkty do celého světa. Hlavní výhodu vidí klient v tom, že se nyní veškeré řešení jeho ICT nachází na jednom místě. Virtualizace plně splnila očekávání zjednodušení struktury a správy celého prostředí.