Změny v hlášení dohod o provedení práce od 1. 7. 2024

Dovolujeme si vás informovat, že od 1. 7. 2024 vzniká zaměstnavatelům povinnost hlásit veškeré dohody o provedení práce České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Zatímco odvod pojištění dle nových pravidel by mělo začít platit až od 1. 1. 2025 (v zákoně totiž zatím chybí informace, jak se bude postupovat v případě odvodu zdravotního pojištění z DPP), evidence zaměstnanců pracujících na DPP nabývá účinnosti od 1. 7. 2024.

Co to v praxi znamená pro zaměstnavatele?

Každý měsíc bude třeba zasílat ČSSZ nový formulář s názvem „Výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na základě dohody o provedení práce“ (zkráceně „výkaz DPP“). Tento dokument bude třeba doručit vždy do 20. dne následujícího měsíce. Do stejného data bude zároveň nutné elektronicky ohlásit všechny nástupy a skončení DPP. Za červenec 2024 tedy bude termín doručení do 20. 8. 2024.

Od 1. 8. 2024 bude možné podávat výkaz DPP elektronicky, a to přes e-podání na e-portále ČSSZ: https://www.cssz.cz/web/cz/definice-e-podani-vppdpp-nove-podani-od-1.8.2024-

Zaměstnavatele budou muset evidovat na ČSSZ veškeré dohody o provedení práce, včetně těch s nulovými příjmy. Evidování budou všichni zaměstnanci na DPP, bez ohledu na to, zda byly jejich DPP uzavřeny před datem 1. 7. 2024, nebo po něm. Evidence bude stejná jako v případě pracovních poměrů, jen se bude ohlašovat na jiném typu formuláře.

A co neregistrovaní zaměstnavatelé?

Zaměstnavatele, kteří doposud nebyli přihlášení k sociálnímu pojištění z důvodu zaměstnávaní DPP do 10 tisíc Kč, mají povinnost přihlásit se nejpozději do 31. 7. 2024. Následně jim bude přidělen variabilní symbol a oni budou muset posílat výše zmíněné hlášení (výkaz DPP). Lhůty pak platí stejné, tedy výkaz za červenec 2024 bude třeba podat nejpozději do 20. 8. 2024.

V případě jakýchkoliv dotazů či nejasností se na nás neváhejte obrátit.

Autoři

Jiřina Kovaříková

Head of Payroll
Zobrazit detail

Zdena Fricmanová

Consultant
Zobrazit detail