Český trh akvizicí ožívá, oproti loňsku se prodeje a nákupy firem významně zvyšují

Trh s akvizicemi a fúzemi zažil na přelomu pololetí velmi silné oživení. Podle poradenské společnosti RSM jde oproti loňskému roku téměř až o 60% nárost za první půlrok. Středně velkých dealů v hodnotě mezi 50 a 115 miliony korun tak bylo v první polovině roku 90 – dvojnásob ve srovnání s druhou polovinou loňského roku. Zlepšující se úrokové sazby a sílící ekonomika napovídají další oživení aktivity na trhu, podle RSM je ale potřeba počítat s tím, že nepůjde o nové zahraniční investory. Ti se do Česka stále nepouští.

Minulý rok pro akvizice a fúze příliš radostný nebyl. Česko se na mapě zahraničních investorů ztrácelo s až 45% propadem v objemu provedených transakcí, šlo tak o nejmenší hodnotu od roku 2019. Obchody sice stály na českých penězích a investoři projevovali zájem o sektory jako IT, retail, logistiku a výrobní průmysl, Česko a potažmo východní Evropa ale nepůsobily jako atraktivní cíl investic především kvůli geopolitické situaci. Opačným případem bylo Polsko, které se ve stejném období stalo magnetem pro investice a zaznamenalo 7% nárůst objemu investic.

Situace je nyní ovšem jiná.

Trh oživuje, investic do 5 milionů dolarů je až dvojnásob

Akvizice a fúze za poslední čtvrtletí zažívají silnou pozitivní injekci. „Za nás jde až o dvojnásobek akvizic, než bylo v minulém roce za stejné období,“ vysvětluje Lenka Zdražilová, ředitelka transakčního poradenství poradenské společnosti RSM. „Česko stále trápí problémy jako drahé nemovitosti, zdlouhavé stavební řízení a peníze a nedostatek pracovníků, ale lze jasně vidět, že hodnota českého businessu jde nahoru.“

V prvním pololetí roku 2024 došlo v RSM k významnému růstu počtu transakcí, a to o 57 % ve srovnání s druhým pololetím roku 2023. Z celkového počtu transakcí v rámci RSM tvořily transakce v České republice 91 %, zatímco Slovensko se podílelo 9 %.

V rámci prvního pololetí 2024 byl také zaznamenán výrazný, dokonce 100% růst menších transakcí (do 5 milionů dolarů) oproti druhému pololetí 2023.  „V segmentu transakcí do 115 milionů korun se řada transakcí nezveřejňuje, na základě vývoje počtu známých poptávek, námi realizovaných transakcí a podílu trhu můžeme potvrdit dvojnásobný růst obchodů a na českém trhu téměř 90 transakcí,“ upřesňuje Lenka Zdražilová, ředitelka transakčního poradenství v RSM.

V případě větších transakcí (nad 5 milionů dolarů) došlo k růstu o 25 % oproti předchozímu období, a to dle zdrojů RSM na 48 transakcí.

K růstu atraktivity českého trhu podle RSM nejvíce přispěly nižší úrokové sazby a výsledky konsolidačního balíčku, který přinesl například zrušení osvobození příjmů z prodeje společností, což urychlilo rozhodnutí některých majitelů prodat svoji firmu. Objem transakcí je stále ovlivněn rozdílem v očekávaných cenách mezi kupujícími a prodávajícími, i když tento rozdíl se zmenšuje díky stabilizaci inflace a úrokových sazeb.

Dalším významným faktorem je uklidnění geopolitické situace. Region střední a východní Evropy budí nyní mezi investory větší důvěru, protože nedošlo k naplnění nejhorších možných černých scénářů ve válce na Ukrajině. Přesto by se spíš dalo říct, že investoři jsou stále „staří známí“.

RSM odhadovala loni svůj podíl na českém trhu fúzí a akvizic na 12,5% a za tento rok se jí podařilo tento podíl udržet. Ve druhé polovině roku 2024 se předpokládá nárůst aktivit v oblasti fúzí a akvizic napříč různými odvětvími, s důrazem na „zjednodušení obchodních modelů a mezinárodní transakce“.

Investují ti, kteří už v Česku něco vlastní

Podle RSM jde však spíše o investory české a slovenské, v případě zahraničí jde o ty, kteří už v regionu nějaké své investice mají a v místní geopolitické situaci se dobře vyznají. „Situace je v podstatě stejná jak v Česku, tak na Slovensku. Za nárůstem tak stojí v obou případech domácí investoři, kteří přece jen lehce se zlepšující situaci umí číst nejlépe. Zahraniční investoři jsou opatrnější, a tak směřují k tomu, kde už své investice mají. Jde opět o retail, IT, výrobu a logistiku,“ vysvětluje Lenka Zdražilová.

Podle RSM jde u zahraničních investorů především o projev problémů, které má Česko bohužel konstantně. Ve srovnání s Polskem je český trh podstatně menší a nenabízí žádné významné výhody.

„Problémem je také skutečnost, že v Česku stále ještě neplatí euro, což je pro investory vždy spíš jakousi červenou vlaječkou. V kombinaci s nízkou nezaměstnaností, slabou infrastrukturou v řadě regionů, nedostatečnou digitalizací státní správy a pověstnou zdlouhavostí stavebních řízení tak zkrátka svítí pro investory hned několik výstražných kontrolek, kvůli kterým jsou se svými investicemi velmi zdrženliví,” vysvětluje Monika Marečková, řídící partnerka RSM.

Autoři

Lenka Zdražilová

Head of Transaction Advisory Services
Zobrazit detail

Monika Marečková

Managing Partnerka RSM CZ & SK
Zobrazit detail